2009-07-28 15:52:54• hírek • Gozner Gertrud

Kiegyenlítik a különbséget

2014 és 2030 között a nők nyugdíjkorhatára fokozatosan nőni fog 60 évről 65-re, 2030-ban pedig meg fog egyezni a férfiakéval.

A tervezet még csak program szintjén létezik a kormánynál, a szabályozást a jövőre megjelenő új nyugdíjtörvény fogja tartalmazni - tudtuk meg Eugenia Sabou-tól, a Szatmár Megyei Nyugdíjpénztár igazgatónőjétől. 2014-ig még a korábbi nyugdíjrendszer lesz érvényben, csak ezután, a 2014 és 2030-as időszakban következik be az átállás a kiegyenlített rendszerre - tette hozzá.

Az új szabályozásra a Nemzetközi Valutalappal és a Világbankkal kötött hitelszerződés alapján van szükség, hogy fenntarthatóvá tegyék az állami nyugdíjrendszert a következő években is, mert a munkaképes lakosság száma egyre csökken.

Ennek következtében a nők nyugdíjkorhatára 2014-től 2030-ig fokozatosan nőni fog a jelenleg 60 évről 65-re, amikor is meg fog egyezni a férfiakéval. Ez egy korrekt megoldás, mert jelen pillanatban diszkrimináció alakult ki a férfiak és nők között, ugyanis az utóbbiak ugyanolyan összegű nyugdíjt kapnak, mint a férfiak, holott kevesebb számú befizetéssel járulnak hozzá a nyugdíjalaphoz - fejtette ki a kormány képviselője. Újabb változtatás, hogy 2010-ben az új nyugdíjtörvény életbe lépésével a nyugdíjakat nem az országos átlagbérhez, hanem az éves inflációhoz fogják igazítani.

Jelenleg a nők nyugdíjkorhatára 60, a férfiaké pedig 65 év. Előnyugdíjba a nők 58 év és 7 hónap, a férfiak 63 év és 7 hónapos életkorban vonulhatnak. A kötelező minimális hozzájárulás mind a férfiak, mind a nők részére 12 és két hónapnyi befizetés, ez jogosítja fel őket a nyugellátásra. A minimális befizetési időszak, ami teljes nyugdíjra jogosítja fel a kérvényezőt, nők esetében 27 éves és két hónap, a férfiaknál 32 év és két hónapos. Romániában országos szintén júniusban 5,513 millió nyugdíjast tartottak nyílván.


2030-ig eltörölnék a különbséget a férfiak és nők nyugdíjkorhatára között.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: